There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text
|
There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text There is some text
|
Albrandswaard is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland die in 1985 is ontstaan door het samenvoegen van de gemeentes Rhoon en Poortugaal. Hierbij werd een gedeelte van het Poortugaals grondgebied afgestaan aan Rotterdam; dit maakt deel uit van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. De gemeente telt 25.078 inwoners (per 1 november 2013, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 22,72 km². Veel inwoners zijn forensen die in Rotterdam werken. Het gemeentehuis bevindt zich sinds het najaar van 2006 in een kantorencomplex aan de Hofhoek in Poortugaal. Voorheen stond het aan de Viaductweg in Rhoon. Bedoeling is om tegen 2020 een nieuw gemeentehuis aan de oostkant van Rhoon, nabij de nieuwe gemeentewerf, te bouwen.
Sinds 2000 is er een derde kern bij de al twee bestaande dorpen bijgekomen: Portland. Deze kern is samen met Carnisselande van Barendrecht onderdeel van de Vinex-locatie Midden-IJsselmonde. Een referendum onder de inwoners van Portland heeft uitgewezen dat zij graag als wijk onderdeel willen blijven van het dorp Rhoon in plaats als een zelfstandig dorp Portland binnen de gemeente Albrandswaard. Hierdoor werd Portland ook aangesloten op het Rotterdamse "010"-net in plaats van het Barendrechtse "0180". De gemeentenaam is afgeleid van de voormalige heerlijkheid Albrantswaard en Kijvelanden.
Rhoon is een dorp ten zuidwesten van Rotterdam, gelegen op het eiland IJsselmonde. Rhoon, oorspronkelijk een uitgestrekt dijkdorp, kenmerkt zich tegenwoordig vooral door de grootschalige naoorlogse uitbreidingen; omgeving L.G. Molenaarstraat (jaren 50), Rhoon-Zuid (jaren 50/60), ’t Ghijseland (jaren 70), de Huyters en Rhoon-Noord (jaren 80), omgeving Saffierlaan-Portland (jaren 90) en het in aanbouw zijnde Essendael (21e eeuw). Rhoon is een rustig dorp, met veel forensen uit de haven van Rotterdam.
De plaats ontstond op een zandplaat in de Oude Maas. De Zeeuwse Jonker Biggo van Duyveland kreeg deze plaat in 1199 in pacht van graaf Dirk VII van Holland. Hij liet hem indijken en met een kasteel bebouwen, wat het begin van Rhoon vormde: de Heerlijkheid Roeden (het huidige gebied tussen de Dorpsdijk, Oud-Rhoonsedijk en Werkersdijk).
Biggo van Duyvelant liet een kasteel bouwen dat tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 werd verwoest; dit is vervangen door het huidige Kasteel van Rhoon. Rhoon was officieel een ridderhofstad en kwam zodoende vaak in andere handen terecht. Toen in 1683 Heer Pieter van Duyvelant van Rooden de ridderhofstad verkocht, betekende dit het einde van de lijn Van Duyveland. De koper was Hans Willem Bentinck tot Diepenheim, Heer van Drimmelen & Graaf van Portland. Het geslacht Bentinck hield de rechten als Landheer van Rhoon en Pendrecht tot 1830, toen Anthony van Hoboken, van het Rotterdamse redersgeslacht, Rhoon met zijn rechten overkocht. Zijn kleinzoon Edward van Hoboken, overleden in 1913, was de laatste die de titel Heer van Rhoon en Pendrecht droeg. Nakomelingen hebben de rechten van de Heerlijkheid verzameld in de N.V. Maatschappij tot exploitatie van onroerende goederen "Rhoon, Pendrecht en Kortgene”, waartoe tot 1971 ook het Kasteel van Rhoon behoorde.
Vlakbij het kasteel staat de 16e-eeuwse Dorpskerk. De vierkante toren met de fijne spits rijst op uit het voorste gedeelte van het schip en helt voorover. Onlangs is zij uitvoerig gerestaureerd, daar de toren dreigde in te storten. Ook het interieur werd onder handen genomen. |